BOOMKWEKERIJ POSTMA
Jaarkalender
Een impressie van onze kwekerij en akkerbouw werkzaamheden
De beuk is in rust, de bladeren zijn bruin. De rooiwerkzaamheden lopen volop tijdens de mooie dagen van januari.
Tijdens de koude dagen van februari is het rustig, het voorjaar staat voor de deur. De mooie tijd voor het aanplanten van beuken breekt weer aan. Ook worden de voorbereidingen van het volgende teeltseizoen voor de kwekerij getroffen.
Daarnaast wordt op ons akkerbouwbedrijf, mits de omstandigheden goed zijn, de tarwe en gerst van een eerste stikstofgift voorzien.
Het is voorjaar, de temperaturen beginnen langzamerhand weer op te lopen. Het rooien van de laatste partijen beuk is in volle gang, maar zal ten einde lopen als alles weer in het blad komt.
Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, worden er weer nieuwe beukenplantjes 1/0 in de maat 20-40 aangeplant op onze kwekerij. Deze kunnen na 2 jaar uitgroeien tot wel 2,00 meter! Het planten wordt bij ons nog grotendeels met de hand gedaan. Het liefst telen wij op gescheurd grasland, hier groeien de beukjes het beste.
Op de akkerbouwtak van ons bedrijf worden de groenbemester ondergewerkt en wordt het land weer klaargelegd voor het volgende teeltseizoen.
De beuken krijgen weer langzamerhand blad, de nieuwe aanplant begint te groeien en het rooiseizoen is afgelopen. Daarnaast krijgen de zomer- brouwgerst percelen weer een mooie groene kleur.
De maand mei is aangebroken, de mais wordt gezaaid en de aren komen in de wintergerst. Mocht het droog zijn, dan krijgen de beuken een frisse beregeningsbeurt voor een zo optimale groei!
De zomer begint en de nieuw aangeplante beukjes kunnen bij droogte nu goed wat vocht gebruiken. Ook groeit het onkruid nu snel. Vanuit de basis schoffelen wij, dit geeft de bodem lucht en onderdrukt de kieming van nieuw onkruid. Mocht het nodig zijn, zetten wij nog steeds een lage hoeveelheid herbiciden in om het groter onkruid voor te blijven. Op deze manier kan de beuk zonder concurrentie blijven doorgroeien.
Ook staat de wintertarwe nu in bloei en ontwikkelt de mais zich snel. Voor de wintertarwe is vocht in deze periode zeer bepalend voor de opbrengst, mocht het nodig zijn, zetten wij beregening in.
Daarnaast komen de akkerranden ook in bloei en we zien in de wintergerst een bijzondere roofvogel broeden: de velduil.
Het is volop zomer, bij de kwekerij zijn het beregenen en onkruid schoffelen van de nieuwe beuken aanplant wekelijks terugkomende werkzaamheden. Begin juli is tevens ook het moment dat de wintergerst geoogst wordt. De korrels van de wintergerst vinden zijn bestemming voor de brouwerij of als veevoer. Dit is afhankelijk van de kwaliteit. Het stro wordt weer gebruikt als strooisel in de stallen.
De 3-jarig verplante beuken reiken nu van 1,25 tot 1,75 m. Deze kunnen dit najaar gerooid en verkocht worden. De beuken aanplant van dit voorjaar staat mooi groen in blad en heeft de groei goed te pakken. De dagen worden weer merkbaar korter en het is niet zo drogend als in juni en juli.
De wintertarwe is rijp en klaar om geoogst te worden. De tarwekorrel vind zijn bestemming in het veevoer. Het stro wordt in pakjes geperst en wordt gebruikt als strooisel voor de winter bij hobbydieren houders en veehouderijbedrijven.
Het tarwe stoppelland wordt bewerkt, we strooien kalk en bemesten de grond. Vervolgens zaaien we hier een groenbemester in. De groenbemester werkt aaltjes onderdrukkend/bestrijdend, zorgt voor een goede bodemstructuur en neemt stikstof uit de bodem op, dat vervolgens weer beschikbaar kan komen voor de volgteelt. Op deze manier houden wij onze bodem gezond en toekomstbestendig.
De zomer loopt op zijn eind. De gele mosterd (groenbemester) die na de wintergerst gezaaid is, staat in bloei. Gele mosterd is een plant die via nectar en pollen (stuifmeel) levert aan nuttige insecten, zoals bijen. Imkers zetten daarom graag hun bijenkasten bij de bloeiende mosterdvelden.
Ook wordt de mais gehakseld en de wintergerst voor het komende seizoen gaat de grond weer in.
Voorbereidingen voor het beuken rooiseizoen worden ook weer gedaan.
Het is nu echt herfst, de bladeren van de beuk beginnen langzaam te verkleuren. De wintertarwe gaat weer de grond in en de wintergerst komt net boven. Het is stilte voor de storm, want in november begint het rooiseizoen voor de beuk weer. Ook inventariseren we welke maten we komend rooiseizoen kunnen afleveren
De beukenboom is in rust, medio november beginnen we met het rooien van de eerste partijen beukenhaag plantgoed. Het rooien doen we met een Schrauwen Zundert schudlichter, deze rooit het plantgoed met een diepte van zo’n 25 cm zorgvuldig uit de grond. Het op pallets laden en het sorteren van het plantgoed wordt met de hand gedaan en neemt veel tijd in beslag. Wanneer de beuken gesorteerd zijn, worden deze met een Rasspe bindmachine in bosjes van 25 voor kleine maten en in bosjes van 10 voor de grote maten gebundeld. Uiteindelijk staat het plantgoed klaar om aan de klant uitgeleverd te worden.
Met het koude en natte weer liggen de rooiwerkzaamheden op het land grotendeels stil. Op de mooie droge dagen worden er wat partijen beuk gerooid en afgeleverd. Het jaar loopt bijna op zijn eind. De planning en het teeltplan voor het nieuwe jaar wordt gemaakt.